Vinotéka u Pavláčků

Odrůdy - charakteristika - kombinace s pokrmy

Müller Thurgau

- Světle žlutozelená barva, jemná muškátově až kopřivově broskvová vůně, nižší obsah kyselin, lehčí a pitelné víno, harmonické chuti.

- K předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě, k bílým měkkým sýrům, přátelskému posezení ve smíšené společnosti.


Veltlínské zelené

- Světle žlutá barva se zelenými reflexy, z těžké půdy lípová vůně, z kamenité kořenitě mandlová. Mladé je svěží a živé. Vyšší jakostní stupně vhodné do archívu.

- Široká kombinovatelnost. Mladá vína ke studeným masům, vyzrálá k hovězímu a k neutrálním omáčkám. Vhodné pro vinný střik.


Ryzlink rýnský

- Světle žlutozelená barva, vůně delikátní, květinově kořenitá, někdy po lipovém květu. Příjemná, někdy výraznější kyselost. Chuť peprně kořenitá a plná.

- Předkrmy, lehká úprava ryb a drůbeže, telecí maso. Sladké výběry k dezertům. Víno k dlouhodobému posezení s malým zákuskem.


Chardonnay

- Světle žlutá barva, neutrální, ale výrazná vůně. Vyšší obsah příjemných a pikantních kyselin. Víno plné, kořenité, osobité a výborné do archívu.

- K hutnější, ale ne příliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa. Vyzrálé víno k divočině, bažantovi. K výraznějším paštikám a k uzenému masu. K měkkým sýrům s bílou plísní. K hustším polévkám. Velmi útlé typy vína s vyšší kyselostí též k ústřicím apod.


Sauvignon

- Světle zelenožlutá barva, výrazná broskvová až kopřivová vůně. U láhvově zralých vín někdy neutrální, ale plná vůně. Chuť kořenitě plná a výrazně ovlivněná vůní. Kyseliny u mladého vína výrazné, později harmonické.

- K předkrmům s výraznou chutí, k rybám s výraznější úpravou nebo k rybám uzeným, k drůbeži. Pozdní sběry ke sladkým dezertům.


Muškát moravský

- Světle žlutá barva, výrazné muškátové aróma, lehčí typ vína. Užívá se hlavně do známkových vín.

- K mírně sladkým dezertům neutrální chutě. Suché víno k jemné paštice.


Rulandské šedé

- Zlatožlutá barva, neutrální vůně. U mladých vín někdy vyšší kyselost. Chuť plná, extraktivní, neutrální. Výběry jemné s vysokým zbytkem cukru.

- Suchá vína k hutnější úpravě drůbeže, k hutným polévkám. Sladká vína k dezertům.


Tramín červený

- Zlatožlutá barva, výrazně plná a kořenitá vůně, někdy upomíná na vůni růží. Víno plné, kořenité, nízký obseh kyselin, často zbytek cukru.

- Ke sladkým předkrmům nebo k dezertům, ale sladké výběry i k sýrům s modrou plísní.


Frankovka

- Tmavě rubínová barva. Širší vůně typická pro červená vína. Mladá vína jsou tvrdá, ale plné chuti. Víno vyzrává do bohaté šíře. Vhodné do archívu. Příjemná drsnost.

- Ke zvěřině, hlavně k tmavým masům a k výrazné chuti. Ke kořenité úpravě mas. K ušlechtilým sýrům, k sýrům se zelenou plísní. K těstovinám.


Modrý Portugal

- Rubínová barva, jemné vůně, někdy až květinové. Lehčí typ, s nižším obsahem kyselin. Příjemně pitelné, zvláště když je ještě mladé.

- K drůbežímu masu s hutnou úpravou; bažant, kachna, husa, jemný biftek, těstoviny, sýrový nářez.


Cabernet Moravia

- Víno s intenzivními tóny ovoce - sušené švestky, černý rybíz, ostružiny.

- Doporučuje se ke zvěřině, grilovaným steakům nebo aromatickým sýrům, kaviár.


Irsai Oliver

- Barva bývá zelenkavě žlutá. Vůně výrazně hroznová, mírně kořenitá.V chuti je plošší, opět výrazně hroznové, s nižším obsahem kyselin a jemnou kořenitostí.

- Vhodné jako aperitiv, s vyšším obsahem zbytkového cukru k dezertům.


Pálava

- Barva bývá sytě žlutá až zlatavá. Vůně výrazně aromatická, po růžích a akátu. V chuti je vysoce extraktivní, výrazně květinové, s nižším obsahem kyselin. Plné, v koncovce chuti až kořenité. Vhodné pro delší uchovávání.

- Vhodné k výraznějším úpravám ryb a drůbeže a k méně výrazným úpravám červených mas.


Alibernet

- Velmi tmavě červená barva (barvířka), aromatické látky po odrůdě Cabernet Sauvignon. Víno středně plné i plné, s vyšším obsahem tříslovin, které pomalu zrají do neutrální hebkosti. Výrazný typ červeného vína s poněkud jižním charakterem červených vín.

- Vína Alibernetu jsou vhodná k pokrmům ze zvěřiny.


Rulandské modré

- Barva bývá malinově červená s oranžovým meniskem. Vůně ovocná po malinách a červeném ovoci, mnohdy také živočišná, dřevitá, jemná. V chuti je ovocné v kombinaci s živočišností a s výraznější tříslovinou. Většinou plnější, v koncovce chuti dřevitě kořenité.

- Vhodné k těstovinám a drůbeži, červeným masům a zvěřině.


Agni

- Hrozny dosahují vysoké cukernatosti a zrají brzy. Víno je plné, zvláštního, pro červená vína nezvyklého typu s výrazným muškátovým aromatem. Mohlo by se asi uplatnit při výrobě vín dezertních.

- Vhodné k čínské kuchyni a tvrdým sýrům.


Merlot

- Plné, výborné chuti, tmavé barvy. Dosahuje výborné jakosti vína.

- Vhodné k masitým pokrmům, rybám a sýrům.


Dornfelder

- Hrozny Dorfelderu dobře vyzrávají, což umožňuje vysokou cukernatost a vyváženou kyselinku. Vína z něho vyrobená jsou zdravá, hluboká a harmonická s výraznou tmavou barvou.

- Maso a dezerty.